Telefoon

+31 6 28 67 89 35

Email

fieke@leefgezondcoaching.nl

Wandelend in het bos in de sneeuw schoot me de volgende tekst te binnen: ‘Be yourself and feel yourself’: Ben jezelf en voel jezelf! Maar, doen we dat nog wel? Maken we in deze tijd nog wel voldoende tijd om naar ons lichaam te luisteren?

Wat ik in mijn praktijk vaak merk is dat mensen het verleerd zijn om echt te voelen; ‘Gewoon luisteren naar je lichaam’. Als we dat niet meer doen (kan dit voor problemen zorgen) lopen we uiteindelijk tegen mogelijke problemen aan. Maar wat zijn daar dan de gevolgen van? Wat als je niet goed naar je lichaam luistert, en je bijvoorbeeld niet meer weet wanneer je voldoende gegeten hebt. Je voelt niet dat je moe bent en dus naar bed moet, maar gaat nog wat snaaien. Je hebt een metaal zware dag gehad en ploft op de bank terwijl een wandelingetje veel meer energie zou geven.

Als je dit allemaal maar lang genoeg volhoudt dan heb je kans dat de kleine klachten serieuze klachten worden. Dit zijn echter allemaal signalen van je lichaam dat er iets aan de hand is, dat je uit balans bent. Als je goed gaat voelen zou je kunnen achterhalen waar het echte probleem ligt. Heb je teveel hooi op je vork en moet je even wat gas terug nemen? Reageer je wat emotioneel, heb je te weinig energie? Meestal ligt hier iets aan ten grondslag. Door de signalen serieus te nemen, te voelen en bewuste keuzes te maken, kun je meer rust ervaren en misschien wel de oorzaak vinden van het probleem.

Het klinkt simpel, maar ik weet dat het dat niet is. In deze ‘gekke’ maatschappij (of: leren we niet om te voelen en nemen we er te weinig tijd voor) hebben we niet meer geleerd om te voelen en ervaren we er vaak te weinig tijd voor. Toch kan het veel opleveren om het bewust eens wel te doen. Pas als je je bewust wordt van je gewoonten en patronen kun je deze veranderen. Succes!!

‘Feel and Heal’!

Aanbevolen artikelen