Telefoon

+31 6 28 67 89 35

Email

fieke@leefgezondcoaching.nl

Wil je af van je slechte gewoontes, dan kost het vaak heel veel oefening en veel energie om deze gewoontes te veranderen. Gewoontes gaan namelijk op de automatische piloot en kosten relatief weinig energie. Fijn dus als je moe bent, geen zin hebt of niet zo lekker in je vel zit. Maar wat nou als dit gewoontes zijn waar je eigenlijk helemaal niet zo blij mee bent.

Je hebt in de avond gegeten, opgeruimd en gaat dan het liefst lekker op de bank een serie kijken. Hierbij hoort dan vervolgens weer iets lekkers. Je grijpt dan niet naar de komkommer, kiwi of tomaat maar naar chips, koek of een flesje bier. Wil je in de avond niet je hele snoepkast leeg eten, dan kun je het natuurlijk gewoon niet in huis halen, maar je kunt ook kijken naar het patroon en dat veranderen.

Je zult het patroon ergens moeten doorbreken om het makkelijker te maken om ook de gewoonte te veranderen. Stel een doel. Probeer het patroon uit elkaar te trekken en kijk waar je iets kunt veranderen.

Als je bijvoorbeeld plant om in de avond te gaan bewegen, iets af te spreken met een vriend, je oude hobby op te pakken of wat taken in het huishouden te doen, heb je wellicht niet de associatie met die zak chips. Ga eens op een andere plaats zitten op de bank of zet iets anders klaar dan die verleidelijke chips. Zolang je namelijk blijft doen wat je deed, zal het blijven zoals het is. Nu is dat allemaal makkelijker gezegd dan gedaan maar bedenk wat je graag wilt, wat is het patroon en hoe kan ik dit veranderen.

Aanbevolen artikelen